Videoblog van Bert-Jan dag 2

 

(Sorry voor de slechte lichtinval)
(mocht hij het niet doen, hij staat ook op Youtube :https://www.youtube.com/watch?v=PwLmwABI2ao )

Blog

Laatste dag

26-08-2009 15:42

Gistermorgen zijn we naar de enige moose farm in Zweden geweest. Hier kregen we een rondleiding en een presentatie over elanden. Wat kunnen die beesten groot worden zeg. Daar is die ene eland niets bij die we op de heenweg nog op tijd hebben kunnen omzijlen. Vooral Alex was hier helemaal in zijn element. Dus Nederland pas maar op, de volgende moose farm komt bij ons ;) (of in elk geval een klein museum :) ).

    Vandaag is helaas dan toch echt de laatste dag aangebroken. Gister zijn de laatste klussen afgemaakt waardoor we vandaag een uurtje langer mochten slapen. Na een goed ontbijt zijn we vol goede moed op weg gegaan om nog wat souvenirs in te slaan. Aangezien we geen afscheid kunnen nemen van alle elanden en rendieren nemen we ze maar mee naar Nederland ;) Helaas zullen ook de vele muggenbulten met ons meekomen. Uiteraard hoort alles wat gebruikt is schoon achter gelaten te worden, waardoor iedereen na terugkomst hard aan het werk is geslagen om alles ontzettend schoon achter te laten. De complimenten aan iedereen die hier hard aan meegewerkt heeft!

    Vanavond is er door Phill en Anneke een afscheidsfeestje georganiseerd waar we nu met z'n allen naar uitkijken. Om 16.00 uur zullen wij aan tafel gaan en van een heerlijk afscheidsdiner genieten. Zoals eerder vermeld bij de nieuwtjes zullen we rond 20.00 uur met z'n allen in de auto stappen om aan de lange reis terug te gaan beginnen, om morgen rond 17.00 uur in Delft bij de school aan te komen.

 

Ik denk dat ik namens ons allen spreek als ik zeg dat we hier een geweldige tijd gehad hebben. Naast het harde werken ook veel leuks en moois gezien en gedaan.

 

Groetjes,

Eveline

>>

lang verwacht nieuws na een super weekend

24-08-2009 19:49

Beste allemaal,

 

Na alle filmpjes geupload te hebben ;) :D en al jullie reacties gelezen te hebben, hier een bericht van onze kant.

We blijven echte Nederlanders dus als eerste een bericht over het weer ;) Vandaag was het lekker, een heerlijk zonnetje en heel af en toe een spetter wat de pret natuurlijk niet mag drukken. Afgelopen weekend was het weer echter wel anders. Zolang we onder de wolken zaten werden we nat, boven de wolken was het lekker droog en scheen het zonnetje af en toe zelfs nog even.

Het is hier op de site tijdelijk stil geweest aangezien wij het weekend naar de Fjäll geweest zijn. Zaterdagochtend zijn we vroeg opgestaan om een weekendje te gaan relaxen in de prachtige natuur op de Fjäll. Voor Zweedse begrippen was het niet al te ver hier vandaan, voor Nederlandse begrippen was dit echter wel wat anders. Na een rit van 2 uur (met een tussenstop van een half uur voor het broodnodige kopje koffie) kwamen we aan bij de huisjes die we mochten gebruiken van vrienden van Phill en Anneke. Als gids kwam Micke mee, die van een aantal van ons kleine pyromaantjes gemaakt heeft ;). Hoe schoon is de natuur als je uit alle stromende beekjes kan drinken die je tegen komt op de Fjäll. Dus eenmaal boven hebben we een mooi plekje gezocht om een vuurtje te maken en zo onze tosti's te kunnen roosteren. Terug beneden en weer bij de huisjes regende het nog steeds onder de wolken :(, maar ook dat mocht de pret niet drukken van het maken van een goed fikkie. 'savonds kwam echter de grote verrassing van die dag. Naast alle prachtige dingen die we onderweg naar- en op de Fjäll gezien hebben. We mochten gebruik maken van de sauna. Toch wel een aanrader op een natte koude dag als die dag. Een andere minder prettige verrassing, die we eerder op de dag kregen, was het toilet. Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik een vreemde fascinatie voor toiletten heb, maar dit ging me echt te ver. Het zien oke, maar er ook nog gebruik van moeten maken is iets heel anders. Zeker als je bedenkt dat wanneer je midden in de nacht naar de wc moest, je je vest en schoenen moest aantrekken en een zaklamp mee moest nemen om zo door het donker over een smal glibbering pad naar het toilet te gaan waar je na het piepschuimen deksel verwijderd te hebben, in een heerlijke aroma op een piepschuimenbril mocht plaats nemen op een verhoging (die niet voor iedereen hoog genoeg was) en zo in een gat boven de grond je behoefte kon doen. Zoals jullie hier kunnen lezen gingen wij hier dan ook met veel plezier naar toe ;)

 

Op zondag zijn we 'sochtends op de culturele toer gegaan en hebben een dorpje bezocht waar de Sami en de Settlers elkaar tegenkwamen. Dit was een erg leuk dorpje om te bezoeken. Er was duidelijk zichtbaar hoe verschillend de bouwstijl van deze twee groepen mensen waren. De Sami bouwden een soort van tipi's en voorraadschuurtjes op palen en de Settlers woonden in huizen zoals wij deze nu ook kennen. Na onze wandeling door dit dorp, zijn we terug gegaan naar de huisjes om daar snel nog even te lunchen om gelijk daarna weer terug te gaan naar Vilhelmina om ons daar voor te kunnen bereiden op de kerkdienst van die avond.

De kerkdienst was zeer geslaagd. Hoewel er negen mensen aanwezig waren en de rest van de kerk door ons gevuld werd maakte dit de dienst niet minder. Ieder had zijn eigen waardevolle bijdrage wat de dienst zeer geslaagd maakte. Na de dienst (om een uur of acht) mochten we op het eten aanvallen wat we ons geen tweede keer lieten zeggen.

 

Ik moet het hier nu even bij laten omdat we met zijn allen nog wat spelletjes gaan doen. Ik hoop dat jullie van de filmpjes zullen genieten en ik ben benieuwd wat jullie reacties hier op zijn.

 

Groetjes van uit Zweden,

Eveline

>>

The Daily Bread van Miriam (dag 2)

19-08-2009 21:42

Hallo Allemaal,

We mochten vanmorgen allemaal uitslapen, om 10.00 uur begon het ontbijt, met cornflacks en brood.
Na het ontbijt zijn we de bossen in gegaan, waar Phill zijn verhaal deed, over hoe het allemaal hier is begonnen. Toen Hebben we onderandere de camping, de rivier, (waar we zo uit konden drinken) en een groot voetbalveld, (leuk voor de boys :) ) aangezien ze gister bijna bij elke stop, begon te voetballen.
We zijn daarna aan de lunch begonnen. Een maaltijdsoep met eland, en een boterham en of knackebröd.
Toen begonnen met het klussen, er moest in een kamer een plafond eruit, er moest hout gezaagd worden, planken geschuurd worden en er moest ook gras geharkt worden.
En natuurlijk er moest begonnen worden met het avondeten (palt). Jullie zullen we denken wat is palt, palt zijn aardappels die geschild zijn, door de rasp zijn gehaald, gekneed met bloem, dan worden er ballen van gemaakt, dit word in een pan gedaan, met water en veel zout, daar worden ze ingekookt.Dit werd op een op een bord gedaan, met rode bessensaus, boter, siroop, en spekjes
Daarna zijn de jongens verder gegaan met de kamer met het plafond.
Om 20 uur hebben we koffie gedronken met een korte bijbelstudie, en daarna hebben we vrije tijd gekregen, waarbij ik nu dit verslag samen met Ithai typ. En er zijn een paar (o.a. Buurman&Buurman en B-JB) aan het voetballen.

Dit was het stukje van vandaag ik hoop dat jullie zo een beetje op de hoogte zijn.

Groetjes Miriam

 

>>

The daily bread van Eef & Iet

26-07-2009 12:51

Hoi allemaal,

Met nog 22 dagen 16 uur en een aantal minuten en seconden te gaan is het aftellen dan echt begonnen! Er wordt nog hard geklust, zodat iedereen mee kan. Een drietal is al bij het gestelde doel, de rest is goed op weg om dit doel ook te bereiken (en nee geld dat je nog in je ouwe sok bewaard thuis telt niet mee ;)).

De laatste weken is er hard gewerkt aan het bouwpakket zonder einde. Er zijn een hoop sproeiers gemonteerd en gedemonteerd en er zijn er nog een hoop te gaan :s ;) Ondanks dat de vingers van de meeste klussers zowel blaren als eelt en wondjes beginnen te vertonen mogen we niet klagen, want deze bouwpakketen zijn een goede sponsoring voor onze reis :D

Aangezien het nu lekker vakantie is, zijn de meeste reizigers op vakantie en kunnen zij even uitrusten van het harde werken. Echter niet teveel aangezien sommigen nog een deel van het reisgeld bij elkaar moeten sprokkelen, als zij niet willen lopen vanaf Stockholm. Hen wensen wij dan ook heel veel succes toe bij deze laatste (zware) loodjes, aangezien wij er al lang en breed zijn HAHA ;p :D

Wij hebben er in elk geval al erg veel zin in en kijken uit naar 18 augustus!!

Groetjes Eveline en Ithai

>>

The daily bread van: Bertjan

22-06-2009 21:53

Jawel dames en heren, jongens en meisjes!
 
Daar is ie dan, de eerste blog op deze site!
En wat voor een blog!
In deze blog wordt namelijk alles besproken wat we de afgelopen tijd gedaan hebben, maar ook een blik in de toekomst.
Allereerst dus wat we de afgelopen tijd gedaan hebben. Allereerst natuurlijk het grote diner voor (ex) parousialeden.
Dit diner was geen succes...
Het was meer dan een succes!
Vele mensen waren er, en het eten was goed!
En als klap op de vuurpijl waren ook Phill en Anneke Taylor zelf aanwezig!
Niet alleen was het diner een groot succes om de vele mensen die er waren, maar ook hebben we er veel geld mee opgehaald.
 
Ondertussen werd ook Kees Koch benaderd om mee te gaan met ons naar Zweden, en gelukkig heeft Kees hiermee ingestemd!
Kees zal dus ook meegaan naar Zweden, en dit vooral om ons te ondersteunen, maar daar zijn we heel blij mee!
 
Na dit diner is er nog een actie geweest bij het bedrijf van Peter, waar een aantal van ons weer flink geklust hebben.
En daarnaast was er nog een groot feest, want Ria werd 65 en wou dit samen met de jeugd vieren.
Ria zou voor ons een potje neerzetten zodat wij aan het feest van Ria geld zouden kunnen verdienen.
Om Ria te bedanken had Eveline een bloemetje gekocht, en een aantal van ons een gedicht gemaakt voor Ria.
Dit vondt ze erg leuk, en de kleine groep die er van ons was ook, want de cola en de bitterbalen smaakten heerlijk!
 
Dan een korte blik in de toekomst, want er moet nog veel gebeuren.
Een aantal van ons zijn al goed op weg naar de €600,- die we nodig hebben per persoon, maar de meesten hebben nog aardig wat geld nodig.
Een paar mensen zijn nog wat aan het klussen, en misschien komt er nog een actie bij Revaho.
Maar we zullen vooral zelf moeten werken om het geld bij elkaar te krijgen.
Dus die blik in de toekomst levert ons vooral een beeld op van hard werkende jeugd, maar dat is gelukkig niet negatief.
Want zo kunnen we meteen af van de slogan, "de jeugd van tegenwoordig"!
 
Dit was hem dan, de eerste blog op onze site.
Nog een kleine oproep, laat iedereen even op onze site kijken, ouders, familie en anderen!

>>

Jongeren-Blog

30-05-2009 14:49

Hallo,

Welkom op de Jongeren-Blog. Hier zullen onze helden regelmatig hun vorderingen bijhouden, Kom dus regelmatig even langs voor het laatste nieuws ;)

>>

Doorzoek de website

Op weg naar zweden!!